Vega kommune er en øykommune på kysten av Sør-Helgeland med ca. 1 200 innbyggere. På 6 500 øyer, holmer og skjær fordelt på 163,3 km2 har vi et yrende dyre- og fugleliv. Her ligger ett av Nord-Europas største gruntvannsområder. På grunnlag av dette har Vega en unik kulturarv med lange ærfugl-tradisjoner, som har gjort oss til ett av UNESCOS verdensarvsteder. Dette er en stor satsning for Vegasamfunnet, både nærings- og turistmessig, på kultursiden og på skolesiden og nytt verdensarvsenter ble åpnet i 2019.
Kommunen har en rekke tilbud for alle aldre, og ett vidt spekter for å bedrive interesser på fritiden. Kommunen har fotballhall og idrettslag som bidrar til mange arrangementer og treninger, moderne treningssenter med gode fysioterapeuter, fiber, ungdomsklubb/ungdomslag, og mange tilbud innenfor musikk som hornmusikk, kor og skolekorps. I tillegg er det fine turmuligheter, med turløyper, fjell og Vegatrappa som går opp til fjellet Ravnfloget, samt Ravnfloget Via Ferrata.
Vega er et samfunn med gode verdier hvor trygghet og hjelpsomhet er viktig. Vega Røde Kors er et aktivt organ i samfunnet, med flere aktiviteter som bruktbutikk og onsdagskafé hvilket bidrar til å gjøre det enkelt å bli kjent med nye mennesker. Er du interessert eller har hund, er det et unikt hundemiljø på Vega med ukentlige hundetreff og masse kursing. Ønsker du å drive med jakt er det gode muligheter for dette også, da Vega Jakt bidrar til forsvarlig og kunnskapsrettet jakt i en rekke ulike jaktlag. Det finnes også så klart gode muligheter for både ferskvanns og havfiske. Vega har to dagligvarebutikker, samt en egen fritidsbutikk der det meste av klær, utstyr og sko er tilgjengelig for den som måtte trenge det. Det finnes også svært gode muligheter for den som ønsker å starte egne aktiviteter/tilbud, da kommunen har en rekke lokaler som kan brukes til ulike formål. Vega er et samfunn for alle.
Vega har gode kommunikasjonsruter til to av Sør-Helgeland sine byer, Brønnøysund og Sandnessjøen. Begge byene er enten en hurtigbåttur eller ferjetur unna. Både i Brønnøysund og Sandnessjøen finnes det flyplasser som har direktefly til både Oslo, Trondheim og Bodø. I tillegg til flyplass har også Sandnessjøen sykehus.
Skole og barnehage er i samme bygg med nær tilknytning til store lekearealer og friluftsområder. Skolen har bibliotek, basseng, gymsal, fysikksal, sløyd- og formingssal, musikkrom og kunst- og naturgressbane. Alle elever i grunnskolen tilbys gratis varmt skolemåltid hver dag.
Det er én barnehage (med ca. 50 barn) på øya og én skole med ca. 130 elever fra 1.-10. klasse. Kommunen har også SFO-tilbud. Nærmeste videregående skole er i Brønnøysund. Kommunen har full barnehagedekning, og barnehagens åpningstider er 0730-1630.